fallback

Мърдок пуска безплатен вечерен всекидневник в Лондон

Вестникарският пазар в Лондон ще се сдобие с четвърто безплатно издание, което допълнително ще задълбочи кризата при традиционните всекидневници

10:35 | 08.08.06 г.
Автор - снимка
Създател

Компанията на медийния магнат Рупърт Мърдок ще пусне от 18 септември безплатен вечерен всекидневник в Лондон, съобщи Ройтерс. По този начин ще бъде прекъснат монополът на другия голям вечерен ежедневник „Evening Standard“. Това ще бъде и първото всекидневно издание на групата в Обединеното кралство.

Вестникът ще се нарича „The London paper“ и ще има 48 цветни страници. Ще бъде разпространяван от 700 души след 16:30 часа всеки ден в центъра на британската столица.

„The London paper“ ще е с тираж от 400 хил. копия, като сериозно ще застраши позициите на 30-годишното издание на групата Associated Newspapers „Evening Standard“, чийто тираж е 310 хил. екземпляра.

Новият вестник ще може да се намери на изходите на метрото, по автобусните спирки, в кафенета и ресторанти. Насочеността му ще е предимно към лайфстайл тематики, като ще се насърчават читателите сами да участват в създаването на съдържанието. Те ще могат да предлагат материали за публикуване чрез уебсайта на изданието, където също ще има новинарска секция.

С пуснатия през 2004 г. „Standart Lite“ на „Evening Standard“ лондончани вече разполагат с едно безплатно лайфстайл издание, което се разпространява между обяд и 14 часа. Офанзивата на Мърдок обаче може да принуди Associated Newspapers да направи безплатен и вечерния си вестник, или поне само в столицата.

В момента в Лондон има общо три безплатни ежедневника. Освен „Standart Lite“, това са още създаденият през 1999 г. „Metro“ (тираж от 550 хил. екземпляра, разпространявани в градския транспорт) и „City AM“. Последният е пуснат през миналия септември и е първият безплатен икономически всекидневник.

С появата на „The London paper“ вестникарският пазар в Лондон ще се сдобие с четвърто безплатно издание, което допълнително ще задълбочи кризата при традиционните всекидневници. Показателен е фактът, че една от основните британски медийни групи Trinity Mirror се опитва, засега безупсешно, да намери купувач за две от своите ключови заглавия - „Daily Mirror“ и „Sunday Mirror“. 

Групата на Мърдок обяви още, че чрез подразделението си Fox Interactive Media, което управлява сайта MySpace, започва сътрудничество с Google, в рамките на което търсачката ще плати на компанията най-малко 900 млн. долара. След обявяването на новините акциите на News Corp добавиха към стойността си 2 цента до ниво от 19,76 долара за брой.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още