fallback

Норвежката Telenor купува сръбски мобилен оператор за 1,5 млрд. евро

Mobi 63 е единият от двата оператора в Сърбия, като пазарният му дял в края на 2005 е 45%

13:46 | 31.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Норвежката телекомуникационна компания Telenor спечели наддаването за единия от двата мобилни оператора в Сърбия - Mobi 63, съобщиха норвежките медии.

С печелившата си оферта от 1,513 млрд. евро компанията си осигурява 100% от капитала на Mobi 63 и десетгодишен лиценз за GSM и 3G услуги, който може да бъде подновен за срок от още десет години. Останалите кандидати за закупуването бяха Telekom Austria и египетската Orascom Telecom, но последната прекрати участието си още първия етап на търга.

„Развълнувани сме от разширяването си чрез добавянето на тази компания към групата на Telenor. Сърбия отдавна е интересен пазар за нас. Telenor навлезе на Балканите за първи път преди повече от десет години и в момента имаме дялове от мобилни оператори в няколко съседни страни. Придобиването на Mobi 63 ще ни позволи да постигнем целта си за създаването на силен оперативен център на Telenor в този географски важен район“, заявява Йон Фредерик Баксаас, президент и главен изпълнителен директор на норвежката компания.

Населението на Сърбия е около 7,5 млн. души. БВП на глава от населението за 2005 г. възлиза на 3420 долара, което представлява покачване от 6,2% на годишна база. Според данните на Telenor при съществуващите в момента два мобилни оператора в страната проникването на мобилните услуги сред населението се равнява на 65%.

В края на 2005 г. Mobi 63, чието име доскоро беше Мobtel, е разполагал с около 2,5 млн. клиенти, като активните потребители към тази дата са били около 2,1 млн., а пазарният дял на компанията – 45%. Мрежата на оператора покрива 90% от територията на страната и над 95 на сто от населението.

Оценките на Telenor показват, че за миналата година Mobi 63 има приходи в размер на 233 млн. евро и печалба преди лихви и данъци от 96 млн. евро. За компанията работят 950 души.

Началото си операторът води от 1994 г., когато от държавата и бизнесмена Боголюб Карич е създадена компанията Mobtel. Впоследствие Сърбия отнема дела на Карич и става единствен собственик на телекома. За известен период лицензът на компанията беше отнет заради сключени договори без знанието на държавата и в нарушение на лицензионния договор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още