fallback

Петролът се задържа на нива от над 70 долара през седмицата

Конфликтът между Израел и Ливан, както и допълнителни проблеми в Нигерия, оставиха високи цените на черното злато

11:16 | 29.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът се задържа над психологическото ниво от 70 долара за барел тази седмица, на фона на нарастващото напрежение между Израел и Ливан и провала на международните дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта.
Пазарните участници станаха свидетели и на допълнителни проблеми в Нигерия, след като Shell предупреди, че възстановяването на добивните мощности в региона, с капацитет от 653 хил. барела дневно, е малко вероятно да стане факт до края на годината.
В петък цената на черното злато регистрира спад от 1,3 долара на борсата в Ню Йорк до ниво от 73,24 долара за барел, след публикуването на данните за ръста на брутния вътрешен продукт на САЩ за второто тримесечие, който бе по-слаб от очакванията на анализаторите. Сортът Брент отбеляза понижение от 1,62 долара до 73,39 долара за барел.
През седмицата бяха изнесени данни за търсенето на петролни продукти в Китай за първата половина на 2006 година, което бележи ръст от 10% на годишна база. Потреблението на бензин е нараснало с 19% за последните 12 месеца, основно в резултат на значителното повишение на продажбите на нови автомобили в страната.
В САЩ цените на бензина на дребно достигнаха рекордни нива от над 3 долара за галон, според последното национално проучване на Lundberg. Въпреки това потреблението не търпи значителни негативи, задържайки се на рекордните 9,59 млн. барела дневно.
Златото се понижи до 601,60 долара за тройунция в понеделник, но успя да се задържи над бариерата от 600 долара, подкрепено от геополитическото напрежение и спада на долара. Ценният метал добави 2,6% към стойността си за седмицата до 636,05 долара за тройунция. Среброто и платината регистрираха повишения съответно от 5,6% и 0,8% до нива от 11,33 долара и 1 216 долара, а паладият поскъпна с 4 на сто до 313 долара за тройунция.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:51 | 08.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още