fallback

Индийската Tata Motors ще произвежда коли и двигатели заедно с Fiat

Съвместното предприятие, от което двете групи ще притежават по равен дял от 50 на сто, ще се намира в Северозападна Индия

10:31 | 26.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Индийският автомобилен производител Tata Motors обяви, че ще започне съвместна дейност за сглобяването на автомобили и производството на двигатели с италианската компания Fiat, съобщава Ройтерс.
Съвместното предприятие, от което двете групи ще притежават по равен дял от 50 на сто, ще се намира в щата Махаращра, Северозападна Индия. Предвижда се там да бъдат произвеждани по 100 000 автомобила и 250 000 двигателя годишно.
В новия завод евентуално ще се сглобява и моделът Grande Puntо, който допринесе изключително много за подема в тазгодишните продажби на Fiat.
Двете компании проучват и възможността за обединение в производството на камиони, след като Iveco – подразделението за камиони на Fiat, отстъпи дела си във втория по големина производител на камиони в Индия – Ashok Leyland.
Fiat и Tata предвиждат да разширят съвместната си дейност и в Южна Америка, където в завода на Fiat в Кордоба, Аржентина, да бъдат сглобявани автомобили с марката Tata.
 
Компанията Tata е най-големият производител на камиони в Индия с около 60 на сто пазарен дял. Тя е и трета по големина в производството на автомобили след Maruti Udyog и южнокорейската група Hyundai Motor.
За периода април-юни индийският автоконцерн е продал 125 662 автомобила, което е ръст от 44% на годишна база, и има пазарна капитализация в размер на 5,5 млрд. долара.
Икономическите експерти предвиждат автомобилният пазар в Индия да нарасне почти двойно до 2 млн. броя до 2010 година. Очакванията са да има стабилно търсене на превозни средства благодарение на подобрението на инфраструктурата на страната.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още