fallback

Disney ще пести с по-малък брой филми на година

Групата смята да произвежда и разпространява десетина научнопопулярни и анимационни филма годишно, както и 2-3 филма съвместно с подразделението си Touchstone

14:22 | 19.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Джони Деп и дългогодишната му приятелка Ванеса Паради на премиерата на „Карибски пирати 2“. Досега пиратските роли са донесли на актьора $35 млн. Снимка: Corbis

Американската компания Walt Disney има намерение да намали броя на произвежданите филми за година и да съкрати 650 работни места, за да понижи разходите си, съобщи Ройтерс.

Групата смята да произвежда и разпространява десетина научнопопулярни и анимационни филма годишно, както и 2-3 филма съвместно с подразделението си Touchstone. В момента Disney прави между 14 и 18 заглавия годишно, които са разпределени по равно между едноименната марка, насочена главно към децата, и Touchstone, която произвежда „по-зрели“ филми.

Предвидените съкращения на 650 служители представляват около 20% от общата работна сила на Disney.

Президентът на групата Дик Кук също така обяви замяната на Нина Якобсон от Орън Авив на директорската позиция в Walt Disney Pictures. Якобсон, която е в структурата на компанията от 1998 г. и сега напуска по собствено желание, е в основата на успеха на няколко ключови заглавия във филмовия каталог на студията като „Карибски пирати“ и „Шесто чувство“.

В момента втората част на „Карибски пирати“ се радва на огромен успех по света, и най-вече в САЩ, където за десет дни е събрал приходи от 260 млн. долара, което за момента го класира на първо място в американския бокс-офис сред всички заглавия, появили се на екран от началото на годината.

Президентът на Disney уточнява в интервю за Ройтерс, че подобна реорганизация на управлението и производството се обмисля от повече от година, като що се отнася до съкращаването в броя на филмите, то този ход се налага заради настоящото развитие на пазара.

Намаляването на числеността на служителите ще започне след няколко седмици и се очаква да завърши до няколко месеца, уточнява Кук.

По думите му обаче общият бюджет за производството на филми, който според анализатори се оценява на 450 млн. долара годишно, няма да бъде свиван. Икономии ще се правят от други дейности като реклама и маркетинг на вече готовите ленти, като според Кук към успешни продукции като „Карибски пирати“ или „Хрониките на Нарния“ дори ще се насочват повече средства с цел по-голяма печалба. За сметка на това за не толкова ключови заглавия ще се пестят ресурси, но като цяло общите производствени разходи ще останат непроменени.

Друга нова насока за развитие на компанията занапред ще са филмите, забранени за деца под 13-годишна възраст. Сред тях попада втората част на „Карибски пирати“ - не толкова заради еротичните закачки между Джак Спароу (поредната силна роля на Джони Деп въпреки някои критики към лентата като цяло) и Елизабет Суон (пресъздадена от магнетичната Кийра Найтли), колкото заради наличието на стряскащи моменти, лигави чудовища и смъртоносни заплахи.

„Така ще можем да увеличаваме силните приключенски моменти и интензитета на действието, като в същото време ще продължим да избягваме грубия език и сексуалното съдържание“, коментира директорът на Walt Disney.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:11 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още