fallback

Ръст при акциите на Ювентус въпреки преместването във втора дивизия

По време на сутрешната борсова сесия акциите на клуба нараснаха с 4,3% до 1,52 евро

16:54 | 17.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на футболния клуб от Торино Ювентус отбелязаха ръст при отварянето днес на борсата в Милано въпреки наложеното наказание за преместване във втора дивизия, съобщава АФП.
Инвеститорите очакват какво ще бъде решението след подадената от италианския отбор молба за обжалване.
По време на сутрешната борсова сесия акциите на клуба нараснаха с 4,3% до 1,52 евро. Стойността им надвишаваше 2 евро за брой в началото на май.
В петък Ювентус бе изпратен във втора дивизия след проведено разследване за купени мачове. Освен това клубът беше наказан с 30 точки, които ще трябва да навакса в мачовете със съперниците си през сезона 2006 – 2007. Това означава, че може да се наложи да остане във втора дивизия и през по-следващия сезон.
Въпреки това инвеститорите изпитаха облекчение от факта, че отборът не беше изпратен в трета дивизия, каквито бяха исканията на прокуратурата в началото на юли.
Брокери обаче предупреждават, че акциите на престижния торински клуб ще останат нестабилни до решението на Федералния съд – втората по значимост правосъдна инстанция в спорта, който трябва да се произнесе до края на юли.
Според анализатори понижение на отбора във втора дивизия ще струва близо 60 млн. евро от оборота на Ювентус, който за миналата година регистрира приходи от общо 229 млн. евро.
Този спад в доходите ще е резултат от отсъствието на клуба от Шампионската лига. Правата за телевизионното излъчване на футболните мачове от канала Sky най-вероятно също ще бъдат преразгледани, застрашени са и договорите със спонсорите на отбора.
 
Според проучване на вестник Il Sole 24 Ore, след изпращането му надолу в класирането, Ювентус ще трябва да освободи най-добрите си играчи и да намали значително заплатите, чиято обща стойност през изминалата година достигна 127 млн. евро.
Римският отбор Лацио и Фиорентина също бяха изпратени във втора дивизия съответно със 7 наказателни точки за отбора от италианската столица и 12 за тосканския клуб.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:43 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още