fallback

Развиващите се пазари поддържат ръста в резултатите на Nokia

Нетният оборот на компанията за периода април – юни се очаква да нарасне с 21 на сто на годишна база до 9,76 млрд. евро

11:13 | 17.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Постоянното търсене на нови мобилни телефони на развиващите се пазари в Азия ще продължи да поддържа продажбите и добрите финансови резултати на Nokiа, най-големият производител на мобилни апарати в света, през второто тримесечие, съобщава Ройтерс.
Анализатори прогнозират, че в края на тази седмица финландската група ще оповести ръст в печалбата на акция до 0,24 евро за периода спрямо 0,18 евро за второто тримесечие на миналата година.
Нетният оборот на компанията за периода април – юни се очаква да нарасне с 21 на сто на годишна база до 9,76 млрд. евро.
Nokia произвежда над една трета от мобилните телефони, продавани по света. Добрите резултати на групата са резултат главно от факта, че тя е сред първите компании, навлезли на развиващите се пазари: широката гама от евтини телефони, които освен това се използват лесно, й осигурява в някои страни пазарен дял от над 50 на сто.
Най-големите конкуренти на Nokia – американската компания Motorola и южнокорейската Samsung Electronics, също навлязоха на тези пазари през последните няколко години и малко по малко започват да отнемат от позициите на финландския производител.
Средната продажна цена на мобилните телефони Nokia се е понижила през второто тримесечие до 101 евро спрямо 103 евро за първите три месеца на годината, главно заради обезценяването на долара и все по-нарастващото значение на развиващите се пазари за общите продажби на групата.
От Nokia предвиждат, че световният пазар на телефони от трето поколение ще се удвои през тази година, достигайки 100 млн. броя.
Резултатите за второто тримесечие ще са първите, обявени под ръководството на новия изпълнителен директор на Nokia – Оли-Пека Каласвуо, който заема този пост от началото на юни.
Под ръководството на Каласвуо бе осъществено и сливането с немската индустриална група Siemens, като по този начин те обединиха дейността си в мрежовото оборудване в сделка на стойност 25 милиарда евро.
Наскоро новият изпълнителен директор обяви и оттеглянето на Nokia от пазара за мобилни апарати, използващи стандарта CDMA (Code division multiple access).
Nokia започна обновлението на гамата си от телефони през 2004 година, след като през същата година загуби част от общия си пазарен дял.
През последните месеци финландският производител също така има добри продажби и на гамата мултимедийни телефони от серията „N“ като модела N70.
Анализаторите прогнозират продажби на тези модели от около 78,5 млн. броя за второто тримесечие, или ръст от 29% на годишна база, което би осигурило на групата пазарен дял от 34,7 на сто в световен мащаб.
През април от Nokia заявиха, че за периода април – юни се надяват на пазарен дял от близо 35%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:25 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още