fallback

Европейският съд спря обединението на Sony и Bertelsmann

Съдът подкрепи независимата звукозаписна група Impala, която твърдеше, че регулаторните органи не са показали по категоричен начин, че обединяването няма да доведе до монополно положение на пазара

16:00 | 13.07.06 г.

Европейският съд отмени одобреното от Европейската комисия обединение между музикалните подразделения на медийните гиганти Sony и Bertelsmann AG, което щеше да създаде втората най-голяма звукозаписна компания в света, съобщава АП.
Съдът подкрепи независимата звукозаписна група Impala, която твърдеше, че регулаторните органи не са показали по категоричен начин, че обединяването няма да доведе до монополно положение на пазара.
През 2004 година Европейската комисия безусловно одобри сделката между Sony и BMG, след като не намери достатъчни доказателства, че обединението ща навреди на потребителите. От двете компании твърдяха, че се нуждаят от общи действия, за да се справят със спада в продажбите на CD и заплахата от незаконно теглене на музика от интернет.
Според Европейския съд грешно е комисията да твърди, че обединението няма да навреди на обществото, тъй като досега звукозаписните компании не са използвали репресивни мерки за установяване на господстващо положение на пазара.
И Sony-BMG, и неговият съперник Universal Music държат по около 25% от музикалния пазар в световен мащаб, а EMI и Warner Music заедно притежават дял от около 30%.
Глобалният музикален пазар се оценява на 32 млрд. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:45 | 13.07.06 г.
fallback
Още от Свят виж още