fallback

Силно търсене на ислямските сукук облигации

За пръв път сукук облигации бяха емитирани от правителството на Малайзия през 2002 година

18:05 | 12.07.06 г.

Търсенето на ислямските сукук облигации нараства в глобален мащаб, съобщава Financial Times. Причината за силното търсене е бумът в сектора на строителството в Персийския залив и търсенето на алтернативни начини за финансиране на инвестициите в бранша.

По оценки на дубайския Международен финансов център през следващите шест месеца се очаква емитиране на сукук облигации в размер на 9 милиарда долара, а през последните пет години пазарът на ислямските облигации е достигнал 41 милиарда долара.

За пръв път сукук облигации бяха емитирани от правителството на Малайзия през 2002 година.

Пазарът на сукук облигациите е с висок потенциал за растеж поради нуждата от капиталови разходи в региона. Въпреки високите лихвени нива напоследък търсенето на ислямските облигации се засилва, тъй като развиващите се пазари в региона на Персийския залив се нуждаят от финансиране на мащабни инфраструктурни проекти.

През 1999 година новоемитираните ислямски облигации възлязоха на 7% от всички нови емисии облигации. През 2000 година този дял се увеличи до 25%, а през 2005 – до 76%.

Сукук облигациите са съобразени с ислямските закони, които забраняват дохода от лихва при кредитиране. Сукук облигацията предоставя доход, който се базира на дадена сделка, като съществува възможност за извличане и на капиталова печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:29 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още