fallback

Cosmote сред стоте най-добри IT компании

В класирането прави впечатление и присъствието на още няколко мобилни оператора от региона: турската компания Turkcell, която се намира на 43 място, както и руските VimpelCom и Mobile Telesystem съответно на 49 и 50 място

14:16 | 11.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият гръцки мобилен оператор и собственик на българския мобилен оператор GloBul се класира на 80 място в класацията на стоте най-добри високо технологични компании на бизнес изданието BusinessWeek.
Това се дължи на продължаващата експанзия на гръцкия мобилен оператор към Източна Европа след направените покупки в България, Румъния и Македония.
Класацията е направена по четири критерия – възвръщаемост на активите, доход за акционерите, ръст на приходите и общи приходи.
По показателя за възвращаемост на активите Cosmote се намира на 6 място сред стоте компании, класирани от бизнес изданието, след компании като Amazon.com, Dell, BT Group, Accenture и Nextel Partners.
В същото време гръцката група се нарежда на 65 място по печалба на акционерите.
Наскоро от Cosmote обявиха, че са подписали споразумение за закупуване на гръцката верига за продажба на мобилни апарати и аксесоари Germanos, като сделката е на стойност 1,6 млрд. долара.
Гръцката компания има общо 8,8 млн. потребители на мобилни телекомуникационни услуги основно в страните от Югоизточна Европа като Гърция, Албания, България, Македония и Румъния.
Последното си подразделение групата откри през 2005 година в Румъния, като само след първите четири месеца на функциониране то набра значителните 275 000 потребители.
На първо място в класацията на BusinessWeek е поставена мексиканската компания America Movil, която е водещият мобилен оператор в Латинска Америка с повече от 100 млн. потребители.
В класирането прави впечатление и присъствието на още няколко мобилни оператора от региона. Това са турската компания Turkcell, която се намира на 43 място, както и руските VimpelCom и Mobile Telesystem съответно на 49 и 50 място.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още