fallback

Ръст на акциите на развиващите се пазари

Индексът на развиващите пазари MSCI, в който са включени акции на компании от повече от 25 страни се повиши с 1% до 715,11 пункта, което е и най-високата стойност от 8-ми юни.

16:22 | 29.06.06 г.

Цените на акциите на развиващите се пазари се покачиха в резултат на повишените цени на петрола и медта, съобщи агенция Блумбърг. Индексът на развиващите пазари Morgan Stanley Capital International Index (MSCI), в който са включени акции на компании от повече от 25 страни, се повиши с 1% до 715,11 пункта, което е и най-високата му стойност от 8-ми юни.

MSCI индексът на развиващите се пазари включва 5 петролни компании, които са и сред десетте най-големи по тегло в индекса. Все още обаче нивото на индекса е с около 19% по-ниско от рекордната стойност от 8-ми май.

Развиващите се пазари напоследък отбелязаха спад в резултат на масираното изтегляне на средства от фондовете, инвестиращи на тези пазари. Причина за закриване на позиции на тези пазари станаха действията на централните банки по света по увеличаването на лихвите по рефинансирането с цел да се овладее инфлацията в световен мащаб.

Според някои анализатори спадът е временно явление, като в дългосрочен план цените на акциите на компаниите от развиващите се пазари ще зависят от фундаментални фактори.

През последната търговска сесия на съответните пазари южнокорейският индекс Kospi добави 2% към стойността си, индийският Sensitive Index нарасна с 1,6%, а руският TSI се увеличи с 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още