fallback

Възглавница дава съвети за пълноценен сън

Японците страдат от безсъние, като недоспиването при тях е достигналo най-високите нива в световен мащаб

14:52 | 26.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Японски учени завършиха проекта си за нов тип възглавница, способна да дава съвети за спокоен сън на японците, известни с неспокойния си сън или безсъние и преумора, съобщава АФП.

Възглавницата, която носи наименованието „Лекар за сън“, анализира навиците на спящия и може да покаже 40 различни съвета за по-добър сън на миниатюрния си екран.

Японците страдат от безсъние, а недоспиването при тях е достигнало най-високите нива в световен мащаб. Това явление е следствие на дългите дни на работа и преумора, на които са подложени по-голямата част от работниците в страната.

Според скорошно проучване безсънието струва на японската икономика 3,5 трлн. йени (24 млрд. евро), главно поради спад на продуктивността в работата на служителите.

Новата възглавница, която се очаква да подобри съня на японците, е снабдена с детектори, които улавят движенията на главата и тялото, за да пресметнат часовете на възстановяващ сън на нощ.

Изобретението може също така да записва навиците на спящия в продължение на две седмици, като по този начин той може да си даде сметка какви са те и ако се окаже, че има лоши навици за сън, може да се опита да ги подобри.

Възглавницата не е създадена, за да помага на хората да заспиват по-лесно. Идеята й е да създаде у тях добри навици за сън и по този начин да се грижат по-добре за здравето си.

Предвижда се възглавницата-съветник да започне да се продава през септември в Япония и в чужбина, включително Азия и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още