fallback

GM преговаря за производството на Chevrolet в Полша

Целта е да се произвеждат нови за Европа автомобили от марката Chevrolet, а не да се измества производството на моделите на Opel/Vauxhall, които се сглобяват в Източна Европа

11:32 | 26.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

General Motors води преговори с украинския автомобилен производител УкрАвто с цел създаването на съвместно предприятие за производството на марката Chevrolet в Полша, според говорител на щатската компания, цитиран от Ройтерс.

Той подчерта, че целта е да се произвеждат нови за Европа автомобили от марката Chevrolet, а не да се измества производството на моделите на Opel/Vauxhall, които се сглобяват в Източна Европа.

Говорителят на американския автоконцерн уточни, че двете компании вече работят заедно в производството на Chevrolet в Украйна и обсъждат сглобяването на автомобили в завода на FSO, който се намира в близост до Варшава и на който АвтоЗаз, подразделение на УкрАвто, е вече собственик.

„Търсим някакво решение за Chevrolet в Европа, което няма нищо общо с Opel“, добави още той.

Според изданието Automotive News Europe джойнт-венчърът ще сглобява модела Chevrolet Aveo в Полша. То съобщава също така, че производството ще започне с около 25 000 автомобила до края на годината, но е възможно и бързо да нарасне.

GM Europe смята да затвори завод за сглобяване на автомобили в Португалия до края на октомври, ако работниците и португалското правителство не намерят начин да намалят производствените цени с 500 евро на автомобил.

Според синдикати това решение е знак за желанието на американския автоконцерн да намали производството си в Западна Европа и да търси развитие на дейността си в Източна Европа и Азия, където разходите са значително по-ниски.

От General Motors защитават решението си с аргумента, че заводите й в Западна Европа трябва да имат много голямо производство, за да компенсират скъпата работната ръка.

Клаус Франц, председател на надзорния съвет на GM Europe, уточни пред изданието Automotive News, че сглобяването на модела Aveo в Европа ще доведе до нови съкращения в производствените капацитети в Западна Европа и може да доведе до трайното изместване на производството на компактния модел Corsa в Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:23 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още