fallback

МВФ: Световният икономически растеж остава стабилен

През 2006 г. ще бъде отбелязан растеж от 5%, като ръстът за следващата година също ще е около това ниво

10:54 | 26.06.06 г.

Растежът на световната икономика е стабилен и се очаква да остане около 5% тази година въпреки по-стриктните монетарни политики при основните централни банки, прогнозира Родриго Рато, генерален директор на Международния валутен фонд (МВФ).

„Всеобщото мнение е, че състоянието на световния икономически растеж е стабилно и тази година ще бъде отбелязан растеж от 5% и около тази цифра следващата година“, уточни той в рамките на годишното събрание на Банката за международно регулиране, институцията отговаряща за дейността на централните банки.

Със своите изказвания Рато одобри политиката, водена от централния банки като Фед, Японската и Швейцарска централни банки, които се опитват да намалят ликвидността и да предпазят икономиките си от инфлационна заплаха.

„Със сигурност се наблюдава увеличение на инфлационните нагласи“, констатира Рато, добавяйки, че: „От тази гледна точка е много важно централните банки да се покажат „зорки“ срещу инфлацията“.

Според общото мнение на банкерите, събрани на срещата, световната икономика за момента се справя добре с понижението на цените на активите, но това може да се промени, ако волатилността на пазарите продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:13 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още