fallback

NEC обсъжда продажбата на европейското си подразделение Packard Bell

Проучване на Gartner сочи, че през изминалата година NEC е на седмо място в света сред производителите на персонални компютри, заемайки 2,8 на сто от пазарния дял

11:42 | 21.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Компанията NEC обяви, че е започнала преговори за продажбата на европейското си подразделение за персонални компютри, съобщи Ройтерс. По този начин групата вече няма да участва на европейския пазар за домашни компютри.

От японския гигант в областта на информационните технологии отказват да назоват конкретни имена на потенциалните купувачи, а също така и не уточняват стойността, за която смятат да продадат подразделението си Packard Bell NV.

Според японските медии NEC е решила да продаде по-големия дял от участието си в Packard Bell и преговаря за продажба с Lap Shun Hui, съосновател на eMachines, производител на евтини персонални компютри, купен от Gateway.

Цената за продажба все още не определена, но ще бъде под 87 млрд. йени (755 млн. долара). Packard Bell регистрира годишен оборот от близо 130 млрд. йени (около 1,13 млрд. долара), но от няколко години не е излизал на печалба.

За сметка на това NEC ще запази друго свое европейско подразделение, занимаващо се с продажбата на персонални компютри и сървъри за корпоративни клиенти, като то ще продължи да развива дейността си, каквито и да са резултатите от текущите преговори за продажбата на Packard Bell, обяви говорител на японската група.

Проучване на Gartner сочи, че през изминалата година NEC е на седмо място в света сред производителите на пeрсонални компютри, заемайки 2,8 на сто от пазарния дял.

Подразделенията за компютри на японския гигант са имали оборот от 680 млрд. (близо 5,9 млрд. долара) йени за отчетната година, приключила на 31 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:53 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още