fallback

Американските милионери предпочитат паричния пазар пред акциите

Според проучване на HSBC Bank милионерите са предпазливи и на настоящия етап избягват по-високо рисковите и волатилни инструменти като акциите и облигациите

10:20 | 21.06.06 г.

Заможните американски инвеститори предпочитат да влагат парите си в краткосрочни инструменти, съобщи Ройтерс. Според проучване на HSBC Bank, много от милионерите са предпазливи и на настоящия етап избягват по-високо рисковите и волатилни инструменти като акциите и облигациите.

Като допълнителен фактор, влияещ върху тази тенденция, проучването посочва по-голямата доходност на така наречените "кешови" инструменти, свързана с растящите лихвени проценти.

"От събитията от 11 септември индивидуалните инвеститори и корпорациите считат, че средата е по-несигурна от всякога", заяви специалистът в инвестиции на паричния пазар Питър Крейн.

Проучването на HSBC Bank е извършено сред 472 индивидуални инвеститори, всеки от които има инвестиции във финансови активи на стойност поне 1 млн. долара, и 251 финансови консултанти.

Резултатите показват, че 34% от индивидуалните инвеститори държат поне 1/5 от своите активи в краткосрочни инструменти. 58% от тях се "оглеждат" за подобен род инвестиции.

Според изпълнителния директор на HSBC Bank инвеститорите искат високо ликвидни и рентабилни вложения, а краткосрочните инструменти на паричния пазар предлагат точно това.

Въпреки всичко 80% от анкетираните смятат акциите и взаимните фондове за по-добро убежище за своите пари от гледна точка на възвръщаемост.

За последните две години привлекателността на подобен род инструменти се засили, поради това че Фед вдигаше лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:45 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още