fallback

Бил Гейтс вече няма да ръководи Microsoft

Решението на най-богатия човек в света, който обяснява, че сменя приоритетите си, ще влезе в сила от юли 2008 г.

11:09 | 16.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето анализатори смятат, че решението на Гейтс няма да засегне дейността на Microsoft. Снимка: Corbis

Американският гигант Microsoft обяви, че президентът му Бил Гейтс ще прекрати всекидневната си управленска дейност в най-голямата световна софтуерна компания, за да се посвети на благотворителна дейност във фондацията си Bill and Melinda Gates, която е насочена главно към проблеми в областта на обучението и здравeопазването.

Рей Ози, автор на програмата Lotus Notes, ще поеме функциите на 50-годишния Гейтс. Ози, който се включи към групата през 2005 година, ще трябва да продължи да поддържа лидерството на Microsoft на софтуерния пазар. Операционната система Windows присъства на 90% от компютрите по света.

Решението ще влезе в сила от юли 2008 година, но Бил Гейтс ще запази позицията си на президент на Microsoft, а също така и ще остане съветник по главните проекти за развитие на групата.

Повечето анализатори смятат, че решението на Гейтс няма да засегне до голяма степен дейността на Microsoft. Той постепенно започна да се освобождава от задълженията си към групата, като през януари 2000 година предаде поста си на главен изпълнителен директор на дългогодишния си помощник Стив Балмър.

Самият Гейтс заяви по време на пресконференция, че за него е било много трудно да вземе подобно решение, но че тази промяна не значи, че се оттегля, а че просто сменя приоритетите в живота си.

Той е създател на най-големия производител на софтуер в света заедно с приятеля си от детинство Пол Алън.

Според списание Forbes Бил Гейтс е най-богатият човек на света, като състоянието му възлиза на 50 млрд. долара. Но той винаги е казвал, че това богатство за него е голяма отговорност и че предпочита да даде по-голямата част от него за благотворителност.

След обявяване на промяната в ръководството на софтуерния гигант акциите на компанията, които бяха затворили борсовата сесия с ръст от 0,87 на сто до 22,07 долара за брой, изгубиха по време на извънборсовата търговия близо 1% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още