fallback

Китай предприема действия против инвестиционната активност

Правителството на най-бързо развиващата се икономика в света обяви, че ще предприеме мерки против инвестиционната експанзия

11:00 | 15.06.06 г.

Управителят на централната банка на Китай заяви, че ще предприеме действия за „обуздаване“ на паричното предлагане, след доклад на китайското бюро по статистика, показващ значително нарастване на производствените инвестиции и тези в недвижими имоти, съобщи Bloomberg. Инвестициите в дълготрайни активи в градовете неочаквано се увеличиха с 30,3% за първите пет месеца (до 318 милиарда долара) в сравнение със същия период на миналата година.

Според доклад на Световната банка Китай произвежда повече промишлени стоки, отколкото е способно да погълне търсенето, като по този начин печалбите в повечето индустрии намаляват. Това повишава риска от бъдеща икономическа криза. Средният растеж на китайската икономика е 9% през последното десетилетие. Компании като Ford Motor Co и Baosteel Group Corp построиха фабрики, стимулирайки доставките на суровини и енергия.

Конкретните мерки на ЦБ на Китай ще включват операции на „открит пазар“, където емисионната банка ще продава ценни книжа на търговските банки, за да коригира ръста на кредитите.

Индексът на потребителските цени на Китай нарасна с 1,4% през май в сравнение с година по-рано – най-големият ръст от четири месеца. Търговският излишък отбеляза рекорд от 46,8 милиарда долара през май, увеличение с 57% в сравнение със същия период на 2005 година.

Миналия месец индустриалното производство се увеличи със 17,9%, което е и най-големият ръст от 2 години. Четиримесечно увеличение претърпяха и продажбите на дребно, покачвайки се с 19,1% в сравнение със същия период на миналата година.

Инвестициите в недвижими имоти представляват 25% от общия обем инвестиции. За петте месеца на настоящата година те нараснаха с 21,8% . Това направи кредитирането на недвижими имоти от страна на банките мишена за централните банкери.

През април ЦБ на Китай увеличи основния лихвен процент с 0,27 процентни пункта до 5,85%. Същевременно управителят на ЦБ засега не възнамерява финансовата институция да повишава цената на кредитирането преди да изследва ефектите от последното повишение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още