fallback

Нов рекорд във военните разходи по света за 2005 година

Общата сума се е увеличила с 3,4 на сто спрямо 2004 година, което се равнява на 173 долара на жител на планетата

17:30 | 12.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Военните разходи по света достигнаха нов рекорд от 1,118 млрд. долара през 2005 година, като половината от тях са от САЩ, сочи годишният доклад на Международния институт за изследвания на мира (SIPRI), базиран в Стокхолм.

Общата сума се е увеличила с 3,4 на сто спрямо 2004 година, което се равнява на 173 долара на жител на планетата.

Нарастването на американския военен бюджет, главно заради войните, водени в Ирак и Афганистан, както и заради ураганите Катрина и Рита, е допринесло за по-големия ръст във военните разходи по света през 2005 година.

През 2004 г. Вашингтон е похарчил 47 на сто от общо 1,035 млрд. долара военни разходи на планетата.

Ръстът в цените на горивата по целия свят позволи на страните производителки на петрол като Алжир, Азербайджан, Русия и Саудитска Арабия, да отделят част от печалбите си, с които да увеличат разходите за въоръжение.

Китай и Индия също са допринесли за повишението в разходите за въоръжение по света, въпреки че техните харчове са по-скоро част от тези на САЩ, се отбелязва още в доклада на института.

Русия е задържала позицията си на най-голям доставчик на оръжия в света, като заема това място от 2001 година, с около 30 на сто от продажбите на оръжия, изпреварвайки по този начин САЩ, Франция, Германия и Великобритания.

По-голямата част от руския износ е бил насочен към Китай и Индия, докато най-големите клиенти на САЩ са били Гърция, Израел, Великобритания и Египет.

Продажбите на оръжия на стоте най-големи производители в сектора са нараснали с 15% за 2004 година, като от тази година са и последните данни, които са на разположение.

През 2005 година е имало 17 конфликта, повечето от които в Азия. Това число е най-ниското от края на Студената война досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:43 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още