fallback

Преуспелите лидери не винаги са общителни и популярни

Списъкът на известни шефове интроверти започва с Бил Гейтс, който е описан като стеснителен и антисоциален

13:49 | 10.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Крис Шерпънсийл, президент на подразделението FRx Software на Microsoft, е астроном любител. "Мразя да наричам астрономите самотни, но повечето хора не искат да стават в 1 часа през нощта, когато навън в студено", казва той пред USA TODAY.
 
Шерпънсийл обича да бъде сам. Същите настроения споделя и неговият шеф - президентът на Microsoft Бил Гейтс. И те не са изключение в света на ръководителите на големи компании.
 
Противно на очакванията, изглежда хората, обърнати към вътрешния си свят, населяват висшите етажи на компаниите. Четирима от десет топ изпълнителни директори са се оказали интроверти, при съотношение 50 на 50 при общото население на възраст над 40 години.
 
Да си общителен и контактен винаги е изглеждало като един от най-очевидните знаци за успех. Изглежда обаче преуспелите интроверти са усвоили способността да се държат като екстроверти.
 
Списъкът на известни шефове интроверти започва с Бил Гейтс, който е описан като стеснителен и антисоциален, и включва още милиардера Уорън Бъфет, филмовия магнат Стивън Спилбърг и изпълнителния директор на козметичната компания Sara Lee Бренда Барнс, която отказва повечето молби за произнасяне на речи или за интервюта.
 
Според интровертите успехът им се дължи на вътрешната им сила и на факта, че мислят преди да действат. Изправени пред трудни решения, те малко се безпокоят какво ще си помислят другите за тях.
 
Преди две години по поръчка на USA TODAY е направен анализ на почерка на ръководители, срещу които има повдигнати обвинения. Според трима различни експерти бившият шеф на Enron Джефри Скилинг е интровертен и затворен самотник. В края на миналия месец съдът го призна за виновен за укриване на истинското финансово състояние на компанията от инвеститорите. В бестселър от 2001 г. писателят Джим Колинс първи разсейва традиционното убеждение, че преуспелите лидери са се изкачили на върха благодарение на вродената си общителност. Според него най-успешните компании рядко имат за шефове популярни личности, а по-скоро такива, които са затворени и скромни до крайност.
 
Миналата седмица компанията за управление на човешките ресурси PsyMax Solutions публикува изследване, направени сред 2 300 човека от 12 индустрии, което проучва степента им на общителност. Средният резултат за ръководителите на отдели и вицепрезиденти е бил 72.2, малко по-висок от този при всички останали служители. Но степента на общителност сред изследваните 242 изпълнителни директори е била на ниво от 57.9.
 
Според отделно проучване на PsyMax сред 240 президенти и изпълнителни директори, творческите способности са характерна черта за успелите висши ръководители. Предишно независимо изследване показва, че интровертите са сред най-креативните личности.
 
Тестът за общителност показва и голяма разлика в резултата по индустрии. Шефовете на застрахователни компании имат средно 78.8 точки, а тези от изследователските и научни сектори - 18.4. 

В някои организации затворените личности може да не се издигнат, защото ги смятат за скучни, но същата черта се приема другаде като признак на спокойствие, безпристрастност и мъдрост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още