fallback

Недоспиването на японците струва на икономиката 30 млрд. долара годишно

Производителността на изледваните служители е намаляла с около 40%, станали са жертви на повече злополуки в работата, закъснявали са редовно и често са отсъствали без уважителни причини

13:12 | 09.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Японските служители, вглъбени в работата си, не си доспиват и това струва милиарди долари на икономиката на страната.

В Япония, където съществува терминът „кароши“ - смърт вследствие на преумора, служителите, които дремят, закъсняват за работа, взимат си често отпуска или се опитват да не заспят на работното си място, всяка година са причина за 30 млрд. долара загуби за икономиката на страната, според проучване на катедрата по невропсихиатрия към Медицинския университет Нихон.

Изследването е проведено сред 3 075 служители в химически завод, чиито навици за сън и работа са били много внимателно изследвани в продължение на месец.

37 на сто от тях са заявили, че имат проблеми със съня. Според тях, производителността им е намаляла с около 40%, станали са жертви на повече злополуки в работата, закъснявали са редовно и често са отсъствали без уважителни причини.

Ръководителят на катедрата по невропсихиатрия смята, че това не е проблем само в Япония, а в цял свят.

Наскоро бе съобщено, че над 30 000 японци са се самоубили през 2005 година като за основна причина се посочва неуспех в бизнеса или загуба на работата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:36 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още