fallback

HealthSouth ще изкупува стари грехове

Поради счетоводна измама общо в размер на 2,7 милиарда долара преди три години, компанията ще плаща по-голяма рискова премия по своите облигации

16:17 | 08.06.06 г.

Най-големият собственик на болници за рехабилитация - HealthSouth Corp., ще плаща най-високата лихва в историята по емитираната днес облигационна емисия на стойност 1 милиард долара, след като преди три години беше въвлечен в счетоводен скандал, който почти срина компанията.

Тогава HealthSouth завиши печалбата си с 1,4 милиарда долара и заедно с другите счетоводни манипулации общата сума на измамата възлезе на 2,7 милиарда долара, пише агенция Bloomberg.

Базираната в Алабама компания ще плаща по своите десетгодишни облигации купон в размер между 10,5% и 10,75%. Това е над средния купон от 8,9%, който плащат компаниите със същия кредитен рейтинг ССС+ от Standard & Poor's. За сравнение – през 2002 година по своите десетгодишни облигации HealthSouth плащаше лихвен купон в размер на 7,625%.

Набраният капитал ще бъде използван за погасяване на заем, предоставен през март, който е част от програмата на компанията за дългово рефинансиране в размер на 3,8 милиарда долара.

Официални представители на групата съобщиха, че може да променят името й, опетнено от предишния шеф Джей Грини. Миналия месец HealthSouth се съгласи да плати обезщетение на инвеститорите, за да избегне съдебен процес във връзка със счетоводния скандал.

Загубата на групата за първото тримесечие се е увеличила поради разходи за дългове и по-малкия брой пациенти. Нетната загуба е била в размер на 435 млн. долара, или 1,09 долара на акция, спрямо 258 млн. долара, или 0,65 долара на акция година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:13 | 08.06.06 г.
fallback
Още от Свят виж още