fallback

Американските индекси в опит за възстановяване

В сряда търговията бе противоречива: Dow задълбочи загубите от предходната сесия в първите часове на сесията в очакване на бюлетина на FOMC

15:48 | 05.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Новата седмица за американския фондов пазар започна едва във вторник поради дългия уикенд.
 
Фундаментален катализатор за лошия старт бе натрупването на негативните резултати на Wall Mart и риск от по-високи лихви. Европейските индекси също регистрираха съществени понижения, като DAX се придвижи до 5670 областта спрямо 5 750. FTSE 100 регистрира загуба от 2.4% в търговията от вторник, а паневропейският Dow Jones Stoxx 600 загуби близо 2.2% от стойността си.
 
В рамките на първата търговска сесия от новата седмица, водещите американски индекси разшириха загубите си, след като Wal-Mart Stores Inc. /WMT/ ревизира в посока надолу очакванията си за продажбите през текущия месец. Дяловете на компанията загубиха над 2.5% в рамите на сесията, което се равняваше на повече от долар /close $48.30/. Новината породи притеснения от дестабилизиране на потребителското доверие.
 
Акциите на Goldman Sachs поевтиняха до $150.00 в резултат на обявена промяна в мениджърския състав, а дяловете на General Motors Corp. /GM/ загубиха над 5.5% и търговията се приближи към $26 областта, след като Deutsche Bank ревизира рейтинга си за компанията, на фона на отслабващи продажби на леки автомобили. Търговията от сряда бе противоречива за измерителя на американска икономика, който задълбочи спада до 11 085, но се възстанови над 11 100 областта до края на сесията.
 
В сряда търговията бе противоречива: Dow задълбочи загубите от предходната сесия в първите часове на сесията в очакване на бюлетина на FOMC. Индексът загуби над 30 пункта в очакване на данни от срещата на ФЕД от 10 май, като негативният тон за кратко се задълбочи, след като стана ясно, че монетарните власти са силно разтревожени от инфлационните симптоми в страната. На възможността от нова рестрикция в размер на 50 б.п. се противопоставиха опасения за намаляване на икономическия ръст в страната, чийто наченки се проявяват в пазара на недвижими имоти през последния месец.
 
Въпреки противоречивата информация относно бъдещите ходове на Фед, изглежда инверторите не събраха достатъчно основания, които да гарантират ръст в базовата лихва на предстоящата среща през юни и измерителят на американската икономика се възстанови от най-ниските си стойности за сесията. 10-годишните съкровищни облигации реагираха със загуби на бюлетин на FOMC, разделяйки се с над 0.35% от стойността си, но върнаха загубите в петък, на фона на негативни данни за трудовата заетост през май в САЩ.
 
Фондовите пазари регистрираха позитивна сесия в четвъртък. Данните за разходите за труд и понижението при ISM индекса послужиха като коректив на очакванията за ръст в лихвите и дадоха възможност за слабо повишение на индексите.
 
Продажбите на дребно показаха силен месец за търговските вериги, съответно добро състояние на американския потребител, но от друга страна, компонентите на ISM индекса далеч не бяха в пълен синхрон за състоянието на индустриалната активност.
 
В рамките на седмицата интернет компаниите регистрираха съществени загуби, като Google /GOOG/ се търгуваше за кратко на $378 за дял, но в края на седмицата се върна малко над $380 областта.
 
На NYSE, при големи обеми, в рамките на седмицата, се търгуваха Lucent Technologies /LU/ и Exxon Mobile /XOM/, а на NASDAQ доминираха Microsoft /MSFT/, Intel /INTC/ и Sun Microsystems /SUNW/.
 
Водещите американки индекси завършиха търговската седмица – Dow: 11,247.87, загубвайки нови 12 пункта от натупаните през предходната сесия загуби, Nasdaq Composite Index 2,219.41, а S&P 500 Index 1,288.22.
 
Техническа картина
DOW JONES Индексът остава в корективния процес и зоната 11 280-11 335 ще бъде решаваща за възходящия потенциал на пазара.
 
Реверсията на индикаторите за момент, от екстремни стойности, показва риск от пробив нагоре, което ще постави на прицел 11 425 на първо време, а впоследствие и максимума от началото на месеца. 11035 е ключова бариера за задълбочаване на корективния процес, която предпазва пазара от понижение към 10 915-10 870 минимум.
 
 

Подкрепа

11 170

11 035

10 920

Съпротива

11 270

11 345

11 425

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:38 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още