fallback

CEZ финализира сделката за две топлоелектроцентрали в Полша

Компанията ще плати общо 383.3 милиона евро за мажоритарни дялове в ТЕЦ Elcho и ТЕЦ Skawina

14:50 | 01.06.06 г.

Чешката енергийна компания CEZ финализира в началото на тази седмица сделката за придобиване на две полски електроцентрали. Компанията ще плати общо 383.3 милиона евро за мажоритарни дялове в ТЕЦ Elektrownia Skawina S.A. и ТЕЦ Elektrocieplownia Elcho Sp. Z. o. o. При участието си в двата търга CEZ се съревноваваше с 11 световни енергийни компании.
Електроцентралите Skawina и Elcho се намират в Южна Полша и имат общо 810 МW инсталирана мощност за комбинирано производство на електро- и топлоенергия. С подписването на договорите CEZ ще придобие около 75% дял в Elektrownia Skawina S.A. и близо 89% в Elektrocieplownia Elcho Sp. z. o. o. от международния енергиен холдинг PSEG чрез придобиването на PSEG Distribution BV и PSEG Silesia BV.
През последните две години CEZ Груп разшири присъствието си в Централна и Югоизточна Европа, като придоби електроразпределителения и производствени мощности в региона. От 2005 година, CEZ Груп притежава три електроразпределителни дружества в България и едно в Румъния. В началото на май, CEZ подписа и договор за приватизацията на българската ТЕЦ Варна.
CEZ Груп е една от десетте най-големи енергийни компании в Европа, както по брой клиенти, така и по инсталирана мощност. Групата управлява 17 топлоелектрически централи, 34 водноелектрически централи, 2 атомни централи, 2 вятърни централи и една слънчева централа. Общата инсталирана мощност е повече от 13 GW. Присъединяването на българската ТЕЦ Варна ще увеличи производствения капацитет на CEZ Груп с почти 10% до 14 368 МW.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още