fallback

OMV не можа да купи Verbund, ще раздава по 0,90 евро дивидент на акция

Общият размер на дивидента възлиза на 21% от печалбата за миналата година, която е в размер на 1,5 млрд. евро

12:16 | 25.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

Законовите условия за сливането на OMV и австрийската национална енергоснабдителна група Verbund за 13,1 млрд. евро не се осъществиха, съобщиха днес от OMV. За да можеше да се реализира прехвърлянето на държавния дял от 51% във Verbund на новата OMV Verbund, беше необходимо две трети мнозинство в подкрепа на решението в Австрийския парламент. Политиците обаче не подкрепиха сделката.

В резултат на обявеното в сряда решение, акциите на OMV се покачиха с 5% до 45,15 евро на Виенската фондова борса. На отрицателна територия завършиха обаче книжата на Verbund, които паднаха с цели 10,9% до 35,10 евро за брой.

От компанията обявиха още, че проведеното вчера годишно Общо събрание на OMV е одобрило дивидент от 0,90 евро на акция за 2005 г. Общият размер на дивидента възлиза на 21% от печалбата за миналата година, която е в размер на 1,5 млрд. евро.

Общото събрание е одобрило и нов план за опцииите върху акциите на мениджмънта. Максималният брой на участниците в плана понастоящем е 53. Упражняване на опциите е под условия, свързани със собствени инвестиции от максимум 60 000 евро в случай на членове на Изпълнителния съвет, и инвестиции от 20 000 евро при висшия мениджмънт.

Собствени инвестиции от 25%, 50% или 75% от тези суми са разрешени. Планът е валиден и блокиран като условия за двегодишен период и упражняването на опциите е под условие, че цената на акциите на компанията се вдигне поне с 15% - изчислени на базата средната цена на затваряне на Виенската фондова борса за периода между 20 май и 20 август 2006 г.

Програмата има за цел да положи на равнопоставена основа интересите на акционерите и мениджмънта, а също така да отдаде повече внимание на приноса на мениджмънта в постигнатия успех на компанията, обясняват от OMV.

ОСА на компанията е решило да се пристъпи към обратно изкупуване на акции, което може да се проведе при минимална цена от 25,00 евро и максимална цена на акция, която не трябва да надвишава с повече от 30% средната непретеглена цена при затваряне в рамките на предишните 10 работни дни на борсата.

С пазарна капитализация от близо 14 милиарда евро, OMV Aktiengesellschaft е най-голямата индустриална компания на борсата в Австрия. Продажбите на групата за миналата година възлизат на 15,6 млрд. евро, а персоналът й е над 5200 души.

След придобиването, през 2004 г., на мажоритарен дял в най-голямата румънска петролна и газова компания Петром, OMV вече е най-голямата петролна и газова група в Централна Европа, с над 1,4 милиарда барела запаси от нефт и газ, дневно производство от близо 338 000 нефтени барела и годишен рафиниращ капацитет от 26,4 милиона метрични тона. OMV има понастоящем 2 521 бензиностанции в 13 страни. След приключването на сделката с Петром компанията прехвърли на новото си подразделение бизнеса си в България, Румъния, Сърбия и Черна гора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още