fallback

Печалбата на Hewlett-Packard скочи с 51% за тримесечието

За три месеца продажбите на компанията възлизат на 22,6 млрд. долара

10:47 | 17.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

Американската компания Hewlett-Packard обяви покачване от 51% в печалбата си за второто финансово тримесечие, нарастване на дела си от пазара на компютри, както и увеличени продажби на консумативи за принтери, съобщи Ройтерс. От групата направиха и оптимистични прогнози за настоящото тримесечие.

Вторият най-голям световен производител на компютри и лидер по продажби на принтери има нетна печалба от 1,46 млрд. долара (51 цента на акция) за тримесечието, приключващо на 30 април, спрямо 966 млн. долара (33 цента на акция) за същия период на предходната фискална година.

Оборотът е нараснал с 4,6% за периода до 22,6 млрд. долара. Продажбите на компютърното подразделение са се увеличили с 10% до 7 млрд. долара, докато звеното за принтери и изображения, което допринася най-много за оперативната печалба на групата, бележи ръст от 5% до 6,7 млрд. долара.

За настоящото трето финансово тримесечие компанията очаква да отбележи печалба на акция между 45 и 48 цента и оборот в размер на 21,8 млрд. долара. Прогнозите на анализаторите са за печалба от 43 цента на акция и оборот от 21,7 млрд. долара.

През изминалите три месеца Hewlett-Packard съкрати около 1600 души в рамките на програма за намаляване на разходите, започната от генералния директор Марк Хърд, който заема поста вече повече от година след уволняването на Карли Фиорина.

Групата печели пазарни дялове от няколко тримесечия на изключително конкурентния компютърен пазар. Според анализатори фактът, че тази и други компании плащат по-малко за компютърните части отколкото преди време, им позволява да понижават цените и да се съревновават с още по-пълна сила, поради което лидерското място на Dell вече не е безусловно сигурно.

Резултатите на HP бяха оповестени след приключването на редовната сесия на Нюйоркската борса, където акциите на компанията бяха загубили 52 цента от стойността си до 31,11 долара за брой. По време на извънборсовата търговия обаче, те отбелязаха ръст от 1,15 долара, или 3,7%, до ниво от 32,26 долара. От началото на годината по позицията е отбелязан ръст от 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:31 | 17.05.06 г.
fallback
Още от Свят виж още