fallback

Американските индекси възвърнаха позиции във вторник

16:17 | 19.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

Търговската сесия от вторник започна оптимистично след благоприятни данни за мартенската инфлация в САЩ. Приповдигнатото настроение бе подсилено и от изказвания на членове на Фед, както и от публикуването на протокол от срещата на FOMC, в който се намеква за близък край на рестриктивния цикъл в страната.

Dow се възстанови с над 200 пункта спрямо най-ниските стойности от предходната сесия, като достигна дневен максимум от 11 282, Nasdaq Composite регистрира ръст от близо 45 пункта /2,356.14/, а S&P прибави 1.7% към стойност си, отбелязвайки по този начин най-високи печалби в рамките на една сесия от 1 година насам.

Майските петролни фючърси на NYMEX поскъпнаха над $71 за барел на фона на растящо напрежение между САЩ и Иран, а златото продължи настъпателния си марш, след като инфлационни опасения все още пренасочват капитали към този пазарен сегмент.

Сред водещите сектори за деня се откроиха петролодобивният, като и финансовият, където бяха обявени поредица от силни резултати за изтеклото тримесечие на банки и брокерски компании. На фона на общия подем някои авиокомпании и производителки на полупроводници също регистрираха печалби.

Във фокуса на вниманието бяха Johnson & Johnson /JNJ/ и Merrill Lynch /MAR/, които обявиха печалбите си за изтеклото тримесечие. Дяловете на двете компании регистрираха печалби въпреки относително противоречивите спрямо пазарните очаквания данни. Малко сред края на официалната сесия бяха обявени тримесечните финансови резултати на IBM. Печалбата на компанията за изтеклото тримесечие се повиши с 22%, с което надмина пазарните очаквания.

На NASDAQ при големи обеми се търгуваха Intel /INTC/, която поскъпна до $19.45 и Sun Microsystems, Inc. /SUNW/, която прибави над 3% към стойността си. Сред най-активно търгуваните компании на NYSE бяха General Electric /GE/, която върна част от загубите, Exxon Mobil Corporation /XON/, Pfizer, Inc /PFE/ и Lucent Technologies /LU/.

Техническа картина

Dow Jones

Dow Jones демонстрира впечатляваща корекция в търговската сесия от вчера, като се възстанови с близо 200 пункта спрямо минимума от понеделник. Преодоляването на психологическото ниво 11 300 открива потенциал за движение към 11 425, където е възможна консолидация, а дори и умерена низходяща корекция. Към момента обаче гореспоменатото ниво е все още средносрочен таргет. Първо съществено предизвикателство за индекса ще бъде 11 330. В противоположната посока като близки подкрепи могат да бъдат изброени 11175, следвана от 11040.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:20 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още