fallback

С над 7% скочи пътническият трафик на еasyJet за март

Исландският превозвач FL Group обяви продажбата на 16,9-те процента, които притежаваше в капитала на еasyJet

11:35 | 07.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

Британската нискотарифна авиокомпания еasyJet е превозила през март 2,75 млн. пътници, което е със 7,1% повече спрямо същия месец на 2005 г., съобщават от превозвача. Делът на заетите самолетни места леко е надвишил очакванията, като за месеца достига 86,3% спрямо 91,1% година по-рано.

За дванайсетте месеца до края на март компанията е реализирала оборот от 1,4 милиарда лири (два милиарда евро).

Исландският превозвач FL Group обяви в сряда продажбата за 140 млн. евро на 16,9-те процента, които притежаваше в капитала на еasyJet. Според слуховете, които се разпространяваха преди съобщението за сделката, FL Group първоначално е възнамерявала да отправи предложение за закупуване на допълнителен дял от превозвача, след като през миналата година участието й в капитала превиши 16 на сто.

Конкурентният превозвач Ryanair обяви, че делът на заетите му места през март е 79% спрямо 80 на сто преди година, а превозените пътници са се увеличили със 17% на годишна база до 3 млн. души за месеца.

От своя страна, групата Air France-KLM е с покачване от 6,6% в трафика си за март, докато заетостта в самолетите се понижава с 0,7 пункта до 79,4%. По-малък е делът на заетите места и при British Airways – с 0,5 пункта до 75,2 на сто, при ръст от 1,8% в броя на превозените пътници.

Междувременно днес от Wizz Air съобщиха, че разширяват сътрудничеството си с Lufthansa Technik, като са подписали разширен договор за техническо обслужване на самолетите от растящия парк от Ербъс A320 на авиокомпанията и на техническите компоненти.

Lufthansa Technik ще осигури поддръжка на компоненти и техническо обслужване за всички самолети на Wizz Air за следващите пет години. Самолетният парк на Wizz Air ще се разшири с до 24 нови самолета от фамилията A320 за времето на срока на договора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:55 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още