fallback

Търговският дефицит на Румъния с ръст от 60% за първите два месеца

Вносът за посочения период се е повишил с 29.9% до 5.27 млрд. евро, докато износът на страната е нараснал едва с 22.5% за януари и февруари на годишна база до ниво от 3.87 млрд. евро

09:57 | 31.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

Търговският дефицит на Румъния за първите два месеца на годината се е увеличил до 1.4 млрд. евро, което е ръст от 55.9% в сравнение със същия период на миналата година, посочи изнесена вчера информация на Националния статистически институт на страната.

Вносът за посочения период се е повишил с 29.9% до 5.27 млрд. евро, докато износът на страната е нараснал едва с 22.5% за януари и февруари на годишна база до ниво от 3.87 млрд. евро.

През февруари вносът в страната е нараснал с 31.9% до 2.857 млрд. евро, а износът се е повишил с 27.4% до 2.1 млрд. евро.

Ръстът на износа се дължи главно на по-големия обем изнасяни транспортни материали, суровини и минерали.

Основният търговски партньор на страната продължава да бъде ЕС, като с него са реализирани 69% от общия обем на търговията. Близо 60% от вноса идват от страните от евросъюза.

Според анализатори предстоящото влизане на Румъния в ЕС ще окаже благоприятно въздействие на търговията със страните от съюза, като ще отпаднат редица търговски ограничения.

В същото време обаче ръстът на износа ще се предопредели от способността на румънските компании да се наложат на силно конкурентните европейски пазари.

Стоките, произведени в столицата Букурещ и още три големи града, представляват близо 40% от общия износ на страната.

В тази насока правителството възнамерява да започне кампания от срещи с производители от вътрешността на Румъния и по-малките градове, за да се търсят варианти и възможности за увеличаване на износа.

През 2005 година търговският дефицит на страната регистрира повишение от 40.4% на годишна база до 10.313 млрд. евро. Той е възлязъл на 13.2% от БВП.

Прогнозите на анализаторите за тази година не са особено оптимистични. Те очакват търговският дефицит да превиши този през изминалата година въпреки положителния тренд за ръст на износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още