fallback

Китайските производители на обувки протестират срещу таксите на ЕС

Евтините китайски обувки не причиняват съществени щети на европейските производители, смята китайският министър на търговията

13:05 | 28.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

Решението на Европейския съюз от 23 март да бъдат наложени антидъмпингови такси от началото на април върху част от внасяните от Китай и Виетнам обувки предизвика недоволството на китайските производители, според които става въпрос за несправедливост и дискриминация.

Китайският министър на търговията повтори становището на китайските фирми в сектора, че не са причинили „съществени щети на европейците“, предаде АФП.

В края на миналата седмица пък China Daily писа, че „мерките компрометират афишираното желание на Европа за свободна и справедлива търговия“.

„Абсурдно е китайските производители да бъдат наказвани заради това, че са способни на по-ефикасно производство от своите конкуренти в развитите страни и други развиващи се държави“, коментира ежедневникът.

Таксите, които ще бъдат налагани постепенно от Европейската комисия от 7 април, след период от шест месеца ще достигнат 19,4% от цената на внос на кожените обувки от Китай и 16,8% от същия тип продукти от Виетнам. Спортните обувки и кожените детски обувки не попадат в групата на таксуваните срещу дъмпинг стоки.

Китайската преса съобщи още, че преди няколко седмици е създадена асоциация на китайските производители на обувки (повечето от които са частни семейни компании), която ще се заеме с „юридическа защита на интересите си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:23 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още