fallback

Германия не изключва възможността за икономически санкции на Иран

12:34 | 21.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер обяви, че не изключва възможността Германия да наложи икономически санкции на Иран в кризата с ядрената програма на страната, предаде Ройтерс.

„Не изключваме възможността за икономически санкции“, каза Щайнмайер по време на пресконференция в Токио.

Случаят с иранската ядрена програма бе предаден на Съвета за сигурност на ООН, който има пълномощията да наложи санкции на Иран. Властите в страната, която е четвъртият световен износител на петрол, пък заявиха, че при такова стечение на обстоятелствата ще има ответна реакция и неприятни последици за санкциониращите.

„Мисля, че няма никаква възможност да бъдат наложени санкции на Иран без да има много неприятни последствия“, обясни пред Ройтерс заместник-министърът на петрола Хади Нежад Хосейниян.

Междувременно днес в Москва продължават преговорите между Иран и Русия в търсене на изход от ядрената криза. Предлага се компромисен вариант, при който Техеран да осъществява в Русия обогатяването на урана, необходим за производството на атомна електроенергия.

Според наблюдатели предложението на Кремъл е последният шанс на Иран преди да му бъдат наложени икономически санкции от САЩ и европейската „тройка“ - Германия, Франция и Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:27 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още