fallback

Burger King се надява да набере 400 млн. долара от борсата в Ню Йорк

Burger King е втората най-голяма верига за бързо хранене след McDonald's

17:22 | 17.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Веригата ресторанти за бързо хранене Burger King е подала заявление за въвеждане в борсова търговия пред Американската комисия по ценни книжа и борсови операции (SEC), съобщи АФП. Компанията се надява да набере най-малко 400 млн. долара.

Засега не са известни нито емисионната цена на акциите, нито броят им. Очаква се IPO-то да е най-голямото в сектора след осъщественото от Domino's Pizza за 339 млн. долара през юли 2004 г.

Burger King е втората най-голяма верига за бързо хранене след McDonald's и от три години е контролирана от американските инвестиционни фондове Texas Pacific Group, Bain Capital Partners и Goldman Sachs Funds. Бившият собственик на веригата беше най-големият производител на спиртни напитки в света Diageo, който получи за компанията 1,5 млрд. лири, или с 34% по-малко от първоначално поисканата цена.

Намирането на купувач по това време се оказа трудно начинание заради непрестанно понижаващия се оборот, но след сделката групата отбеляза седем последователни тримесечия с ръст в приходите. За 2005 г. оборотът на компанията възлиза на 11,1 млрд. долара, а печалбата й е 47 млн. долара (спрямо 4 млн. за 2004).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:25 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още