fallback

Американски политици видяха терористична заплаха в сделка за пристанища

Иска ли Америка пристанищата й да се озоват в ръцете на страна, в която пребивават членове на Ал-Кайда, попита читателите си вестник Washington Times

12:12 | 17.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Бруклинският терминал на пристанището в Ню Йорк. Снимка: Corbis

Поемането на контрола върху няколко американски пристанища от страна на дубайска компания предизвика ожесточени парламентарни и медийни дебати, свързани с евентуалните последици върху системата за отбрана от терористични атаки, предаде АФП.

Няколко американски политици се обявиха срещу сделката, чрез която пристанищата в Ню Йорк и Ню Джърси, Филаделфия, Балтимор, Маями и Ню Орлиънс ще бъдат управлявани от базираната в Обединените арабски емирства компания DP World.

Възмущението им бе разпространено от повечето американски медии. Според New York Times става дума за лошо управление на пристанищата в страната, като доверяването на държава, която „е по-скоро с неясна политика спрямо борбата срещу тероризма, представлява стъпка в грешната посока“.

Washington Times възприема същия тон и пита читателите си дали наистина Америка иска „пристанищата й да се озоват в ръцете на страна, в която пребивават членове на Ал-Кайда“.

Акционерите на британския оператор Peninsular and Oriental (P&O), който досега експлоатираше въпросните пристанища, дадоха в понеделник съгласието си за придобиването на тяхната група от DP World. Сделката трябва да бъде завършена в началото на март.

Американските регулаторни органи също дадоха зелена светлина за придобиването.

Според парламентарни представители обаче ситуацията трябва да бъде разгледана внимателно и от всички страни, за да бъде установено дали не се нарушава националната сигурност.

За момента от дубайската компания се въздържат от коментари, като единствено са изразили задоволството си от решението на акционерите на P&O.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:09 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още