fallback

Морските вълни стават източник на енергия в Бразилия

Заводът ще има производствен капацитет от 500 kW, достатъчни за електричеството на около 200 домакинства

11:04 | 15.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Университет в Рио де Жанейро започва изграждането на завод за производство на електрическа енергия на базата на двигателната сила на морските приливи и отливи, съобщи АФП.

Обявен като първия по рода си в Латинска Америка, проектът ще бъде осъществен с първоначална инвестиция в размер на 3,5 млн. реала (1,6 млн. долара). Финансирането е от страна на Националния съвет за развитие на науката и технологиите и от електрическата компания Eletrobras.

Заводът ще има производствен капацитет от 500 kW, достатъчни за електричеството на около 200 домакинства. Очаква се мощността да започне да функционира до края на годината.

„Въпреки че разходите по използването на енергията на вълните са високи, би било престъпление да не се навлезе в този сектор в настоящия момент“, посочват инвеститорите.

Според доклад на университета в Рио де Жанейро енергията, пораждана от морските вълни, може да достигне до 15% от общата използвана електроенергия в Бразилия след няколко години. В момента 95 на сто от електроенергията в страната е генерирана от водноелектрически централи, а делът на атомната енергия е около 3,5 на сто. Има и проекти за използване на слънчева и вятърна енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още