fallback

Самолетните пасажери в Китай се очаква да се удвоят до 2010 г.

Близо 138 млн. са били превозените през 2005 година самолетни пътници, което е повишение от 105% в сравнение с 2000-та година, заяви вицепрезидента на цивилната авиация в страната

09:18 | 14.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на пасажерите на китайските авиокомпании се очаква да се удвои до 2010 година, посочиха прогнози, изнесени днес от официални правителствени източници.

Близо 138 млн. са били превозените през 2005 година самолетни пътници, което е повишение от 105% в сравнение с 2000-та година, заяви вицепрезидентът на цивилната авиация в страната.

По думите му се очаква всяка година до 2010 броят на самолетите в страната да се повишава с 1000, което налага и значително увеличение на броя на пилотите.

Анализаторите очакват в тази насока страната да срещне трудности при поддържането на качеството на полетите и необходимостта от непрекъснато обучение на нови кадри.

В стремежа си да се справи с този проблем държавната самолетна компания Air China планира наемането на първия чуждестранен пилот, се казва още в изнесения днес доклад.

Като други предизвикателства пред самолетната индустрия се сочат високите цени на самолетното гориво, както и някои административни ограничения върху въздушното пространство на страната.

От Air China планират добавянето на от 20 до 30 самолета през тази година, но окончателният им брой зависи от способността на компанията да намери качествени екипажи.

Към момента превозвачът изпитва недостиг от близо 40 пилота, което го принуждава да търси услугите на чуждестранни пилоти, заявяват от ръководството на компанията.

Air China е една от трите най-големи китайски авиокомпании заедно с China Southern Airlines и China Eastern Airlines. По-малките превозвачи вече започнаха да наемат чуждестранни пилоти за своите самолети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:50 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още