fallback

Бойкотът на датски стоки не тревожи властите, фирмите го заобикалят

Според анализатор от най-голямата датска банка Danske Bank икономиката на страната е достатъчно силна, за да устои на бойкота, като в най-лошия случай щетите ще са 10 хил. работни места

12:05 | 13.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Датската икономика, която е сред най-стабилните в Европа, има достатъчно възможности, за да устои на бойкота на арабските страни спрямо стоките, произведени в Дания, смятат анализатори, цитирани от АФП. Въпреки това много датски фирми търсят начини да неутрализират ефекта от намаления си износ. Бойкотът бе предизвикан от скандала с карикатурите на Мохамед, които разгневиха арабския свят.

„Тази криза не представлява заплаха за датската икономика“, заяви датският министър на финансите Тор Педерсен, който за първи път коментира случая пред датския финансов ежедневник Boersen.

Министърът обаче подчертава, че не знае как ще се развие ситуацията. „Не знам колко време ще продължат вълненията. Убеден съм обаче, че те няма да имат дълготраен ефект върху икономиката“, добавя той.

Износът на датски стоки към арабско-мюсюлманските страни е относително малък, като се оценява на около 14 млрд. крони (1,9 млрд. евро), от които 8 млрд. крони са към Близкия изток. Това представлява около 3% от общия износ на скандинавската държава за 2004 г. според данните на статистическия институт на страната.

Тези цифри обаче не включват продукцията на местните представителства на датски компании и приходите от датските фирми, които извършват различни услуги в арабския свят като морски транспорт, комуникации, консултантски услуги и др.

Според анализатор от най-голямата датска банка Danske Bank икономиката на страната е достатъчно силна, за да устои на бойкота, като в най-лошия случай щетите ще са 10 хил. работни места. Според друг при продължаване на кризата бойкотът ще струва на Дания около 7,5 млрд. крони (1 млрд. евро).

В опит да заобиколят последствията от скандала с карикатурите много датски фирми вече не използват надписа „Произведено в Дания“, като го заменят с по-анонимното „Произведено в ЕС“. Други компании, чиято основна дейност е в мюсюлмански страни, дори отварят филиали в чужбина, за да продължат да реализират продукцията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още