fallback

CEZ придоби две топлоелектроцентрали в Полша

Компанията подаде и обвързваща оферта за румънското електроразпределително дружество Electrica Muntenia Sud

14:19 | 01.02.06 г.

Чешката енергийна компания CEZ подписа два договора с международния енергиен холдинг PSEG Global, според които CEZ придобива мажоритарните дялове на PSEG Distribution BV и PSEG Silesia BV в полските електроцентрали Elektrownia Skawina S.A. и Elektrocieplownia Elcho Sp. z. o. o., съобщиха от компанията.

Електроцентралите Skawina и Elcho се намират в Южна Полша и имат общо 810 МW инсталирана мощност за комбинирано производство на електро- и топлоенергия. С подписването на договорите CEZ ще придобие около 75% дял в Elektrownia Skawina S.A. и близо 89% в Elektrocieplownia Elcho Sp. z. o. o.

Kъсно вчера CEZ подаде и обвързваща оферта в процедурата за приватизация на 67.5% от румънското електроразпределително дружество Electrica Muntenia Sud S.A. Компанията доставя електроенергия на над един милион клиенти в региона на столицата Букурещ и съседните градове Гюргево и Илфов.

CEZ вече присъства на румънския енергиен пазар, след като в края на 2005 година придоби 51% от електроразпределителното дружество Electrica Oltenia S.A. Вече повече от година компанията работи и в България, където е мажоритарен собственик на три електроразпределителни дружества – ЕРП Столично, ЕРП София-Област и ЕРП Плевен.

В изпълнение на стратегията си за разширено присъствие в Централна и Югоизточна Европа, CEZ проявява интерес към обявени или предстоящи процедури за продажба на енергийни активи (електроразпределителни дружества или генериращи мощности) в България, Македония, Румъния и Полша. След оттеглянето на РАО ЕЕС Росии от сделката за ТЕЦ Варна, CEZ, която бе класирана на второ място в приватизационния конкурс, потвърди интереса си към централата. В средата на декември 2005 година беше потвърдено участието на CEZ в приватизацията на полската електроцентрала Kozienice. В края на миналата година CEZ стана една от четирите компании, допуснати до участие в приватизационната процедура за македонската енергийна компания ESM.

В началото на тази седмица CEZ отчете значителен ръст на пазарната си капитализация, която надмина 20 милиарда долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още