fallback

Как се отрази пандемията на пазара за миди?

Търсенето е по-голямо от предлагането, обясни собственикът на мидени ферми Mydia Anastasiou

16:53 | 03.06.21 г.

Като много други бизнеси и ние се движим в една и съща крачка с туризма. Миналата година беше много проблемна за нас, защото мидите бяха готови, имахме ги, но купувачите ги нямаше. Това коментира в интервю за Bloomberg TV Bulgaria Димитрис Анастасиу, който заедно с баща си и брат си управлява мидени ферми Mydia Anastasiou в Олимпиада.

Той обясни, че кризата, през която премина туристическата индустрия вследствие на пандемията, се отрази негативно и на мидените ферми в Гърция. Ферма Mydia Anastasiou е отчела спад в продукцията от 40-50% през трудната 2020 г. Сега, с отварянето на гръцките ресторанти и хотели, поръчките се възобновяват, а фермата работи с пълния си капацитет.

„Като всички и ние сме притеснени за развитието на ситуацията, но просто продължаваме напред“, не скрива оптимизма си Димитрис Анастасиу.

Основният сезон за събирането на мидите е от април до октомври. В силни години фермите Mydia Anastasiou в Олимпиада прибират до 150 тона миди, но през 2020 г. продукцията е била почти наполовина.

„Продаваме единствено в Гърция. Предлагаме мидите на добри ресторанти и хотели. Най-много миди отиват към гръцките островите“, обяснява Димитрис Анастасиу .

По думите му конкуренцията на мидения пазар е много голяма и има твърде много мидени ферми в Северна Гърция. Неговите ферми обаче се отличават с високото качество на продукцията, защото са разположени в район с много чиста вода и притоци на реки.

„Всяка година клиентите ни искат повече миди, отколкото можем да произведем. Търсенето е по-голямо от предлагането“, обясни младият фермер.

Според него отглеждането и събирането на миди е задоволителен и доходоносен бизнес, но ако работиш здраво.

Димитрис Анастасиу разкри, че бъдещите планове за развитие на бизнеса включват организирането на туристически посещения в една от фермите.

„Туристите ще могат да се запознаят с процеса по отглеждане и събиране и да опитат миди веднага след изваждането им от морето“, уточни той.

Как се отглеждат мидите в индустриалните ферми? Защо Димитрис Анастасиу идва в България?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още