fallback

Суровият петрол премина границата от 68 долара за барел

10:50 | 30.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът прескочи в понеделник сутринта границата от 68 долара за барел по време на търговията в Азия в обстановка на повишена несигурност около дипломатическите преговори, водени относно ядрената програма на Иран.

Суровият петрол поскъпна с 51 цента, или 0,8 на сто, до ниво от 68,27 долара за барел. От своя страна, Брентът също повиши стойността си, отбелязвайки ръст от 47 цента до 66,71 долара.

За четвъртък тази седмица е предвидено извънредно заседание на Международната агенция за атомна енергия във Виена, на което ще бъде разисквана иранската ядрена програма.

Европейската тройка (Германия, Франция и Великобритания) и САЩ се надяват въпросът да бъде отнесен до Съвета за сигурност на Обединените нации, за да могат да бъдат наложени евентуални санкции на четвъртия най-голям петролен износител в света.

„Нарастващото напрежение преди събранието на Международната агенция за атомна енергия може да доведе до ново поскъпване при петрола“, смята Наохиро Ниимура, вицепрезидент на японската банка Mizuho Corporate, цитиран от АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още