fallback

Американската образователна система тревожи Бил Гейтс

Нужно е да бъдат създадени специализирани учебни заведения, съсредоточени върху дадена област и новите технологии, заяви Бил Гейтс

11:58 | 28.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

Според Бил Гейтс, който е един от най-интересните участници на икономическия форум в Давос, американската образователна система е далеч от разрешаването на проблемите си. По време на изказването си на форума най-богатият човек в света отказа всякакъв коментар относно развитието на Майкрософт, но за сметка на това представи вижданията си за образованието, развитието на технологиите и „невероятния“ подем на Китай и Индия.

"Нужно е да бъдат създадени специализирани учебни заведения, съсредоточени върху дадена област и новите технологии", заяви Бил Гейтс, цитиран от Ройтерс.

По думите му има все по-голям риск да се задълбочи разликата между американските елитни учебни заведения, „които все още имат световно лидерство“, и неспециализираните такива. Незадоволително е според него нивото на образование във второстепенните колежи и университети, а и почти няма учебни заведения, предлагащи качествено IT образование.

„Аз очевидно бих се концентрирал основно върху информатиката“, се пошегува основателят на Майкрософт, който въпреки всичко остава оптимист за бъдещето. Според него „въпреки епидемии като СПИН и малария човешкото здраве се подобрява“, а „светът става все по-богат“. Следвайки тази посока на мислене, много от световните лидери призоваха за повече усилия за „започналото преодоляване на бедността“. Една от стъпките за постигането на тази цел е подобряване на началното образование в Африка, в което трябва да се инвестират много средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:31 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още