fallback

Петролът с нов максимум над 69 долара, повлича световните индекси

Експлозия в Русия наруши доставките на природен газ към Европа в момент, когато синоптиците прогнозират рязко застудяване

09:58 | 23.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

Суровият петрол се търгува без съществени изменения днес на азиатската борсова сесия спрямо петък, когато моментно се повиши до ниво над 69 долара за барел, което бе и най-високата му стойност, достигана след урагана Катрина в САЩ. В крайна сметка, обаче черното злато приключи деня на нюйоркската стокова борса с повишение от 1.3 долара до 68.48 долара за барел с доставка през март.

Причината за продължаващото поскъпване е геополитическата нестабилност, в основата на която стои ядрената политика на Иран и терористичните действия, насочени срещу международните петролни компании в Нигерия. Допълнително напрежение на петролния пазар се внесе от експлозия в Русия, която наруши доставките на природен газ от Газпром към Европа.

Намаляването на доставките на природен газ към Европа идва в момент, когато синоптиците прогнозират значително понижение на температурите на Стария континент и особено във Великобритания и Югозападна Европа. В петък цената на природния газ се повиши със значителните 37 цента до ниво от 9.28 долара за MMBtu.

Повишението в цената на петрола доведе до поскъпването и на останалите петролни продукти. Отоплителното гориво поскъпна с цели 7 цента до ниво от 1.8672 долара за галон с доставка през март.

Японските индекси отбелязаха понижение на фона на продължаващото силно поскъпване на горивата. Nikkei 225 завърши днешния ден със спад от 2.14% до ниво от 15 360.65 пункта. Силно понижение регистрираха и корейският KOSPI и тайванският претеглен индекс, загубили съответно 2.06% и 1.6% от стойностите си.

Освен от ръста в цената на петрола, азиатските пазари бяха повлечени надолу и от силното понижение на щатските индекси. В петък технологичният Nasdaq загуби 2.4% до ниво от 2 247.70 пункта, а индексът Dow Jones приключи с понижение от 2% до 10 667.39 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:45 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още