fallback

Големите магазини във Великобритания отчитат сериозен ръст на приходите

17:21 | 11.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

Големите магазини за продажби на дребно във Великобритания отчитат сериозен ръст на приходите за периода около коледните празници, съобщават от Dow Jones. Това кара анализаторите да смятат, че Централната банка на Англия няма да предприеме ново понижение на лихвените равнища в страната на утрешното си заседание.

Продажбите на дребно съставят около една трета от общото потребление но Острова, което от своя страна представлява около 63% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това ги прави един от основните индикатори за развитието на икономиката.

За периода от ноември до януари големите вериги от магазини обикновено реализират между 40% и 60% от годишните си продажби. Поради тази причина последните месеци на годината се наблюдават внимателно от централните банкери на Великобритания.

Някои от големите фирми в бранша като Marks & Spencer Group, William Morrison Supermarkets, Next, Burberry обявиха по-добри резултати от очакваните. Вчера британският консорциум на магазините за продажби на дребно (British Retail Consortium) обяви, че общите продажби за декември са нараснали с 6,2% на годишна база, което е най-силното повишение от 2001 година насам.

На утрешното си заседание Централната банка ще вземе решение дали ръстът е резултат от стабилна тенденция на засилване на потребителското търсене или е само временно отклонение. Пазарните участници не очакват промяна на основния лихвен процент на Острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:27 | 11.01.06 г.
fallback
Още от Свят виж още