fallback

Advent International придоби две водещи компании за ж.п. оборудване

По този начин Адвент ще създаде най-голямата компания в Европа в сектора на ЖП оборудването

17:20 | 10.01.06 г.

Advent International придоби две водещи компании за ж.п. оборудване - полската Kamax SA и германската Keystone Bahntechnik GmbH (KB), чрез фонда си за инвестиции в Централна и Източна Европа ACEEIII. По този начин Адвент ще създаде най-голямата компания в Европа в сектора на ж.п. оборудването, съобщават от компанията.

Финансовите параметри на сделката не са обявени.

Полската Kamax SA е лидер в производството и поддръжката на железопътни вагонни буфери, куплунги и амортисьори. Създадена през 1992 г., днес компанията е най-големият производител на вагонни буфери в Полша и има силни позиции в Русия и Китай, като разчита на растящите нужди на двете държави от обновяване на вагонния парк и разрастване на ж.п. мрежата. В Китай Kamax е партньор на Northern Chinese Sifang Railway Institute.

Keystone Bahntechnik (KB) е основана през 1925 г. и притежава дъщерната компания Wakomp в Чехия. Тя е лидер на немския пазар на буфери и произвежда противоударни системи и куплунгови устройства. КВ разполага с изключителна база за тестване на продукцията и с патентована технология за обшивки. ACEEIII придобива компанията от Amsted Industries.

Advent International инвестира в Централна Европа от 1994 г. Най-големите инвестиции на Адвент са в полската компания за специализирани строителни материали Bolix; чешко-словашката компания за обслужване на карти за гориво CCS; Българската Телекомуникационна Компания (БТК) и румънската водеща компания за производство на генерични лекарства Terapia.

Железопътният сектор не е нов за Advent, който през 1995 г. закупи източно-германския държавен производител на вагони DWA и го превърна от държавна организация в конкурентноспособна и печеливша компания, придобита по-късно през 1998 г. от Bombardier.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:32 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още