fallback

Отнеха лиценза на сръбския мобилен оператор Мобтел

Мобтел е трябвало да поиска разрешение за преотстъпването на част от лиценза си, но според правителството не го е направила, „защото е знаела, че това няма да й бъде позволено“

11:39 | 30.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

Сръбското правителство реши да отнеме лиценза на мобилния оператор Мобтел за извършване на телекомуникационна дейност заради няколко нарушения на лицензионния договор, съобщи гръцкото изданиe Reporter.

Мобтел е единият от двата мобилни оператора в Сърбия.

Правителството е разкрило, че без неговото съгласие компанията е подписала договор с косовския оператор Мобикос, което е в разрез с условията при получаването на лиценза. Оказва се, че по този начин телекомът незаконно е преотстъпил част от лиценза си за дейност в Косово на местната телекомуникационна компания, която е собственост на считания за престъпен бос Екрем Лука.

„Със сключването на сделката Мобтел е засегнал икономическите интереси на държавата и е позволил на Екрем Лука да реализира огромни печалби, използвайки сръбския държавен лиценз и инфраструктура“, се казва в официалното становище на правителството. Властите смятат, че е застрашена дори националната сигурност. Мобтел е трябвало да поиска разрешение за преотстъпването на част от лиценза си, но според правителството не го е направила, „защото е знаела, че това няма да й бъде позволено“.

С управлението на групата временно е натоварена държавната компания Телеком, докато не бъде намерен нов оператор, който да поеме дейността й. Мобтел е основана от сръбския милиардер Боголюб Карич, който тази година получи от Европейската комисия приза за най-добър мениджър в Югоизточна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още