fallback

Все повече чуждестранни инвестиции в индийския технологичен сектор

Според министъра броят на новите абонати на мобилни телефони ще бъде между 5 и 7 млн. на месец

10:30 | 22.12.05 г.

Чуждестранните инвестиции, предвидени за Индия в областта на телекомуникациите и информационните технологии, се очаква да се удвоят през 2006 г., за да достигнат 22 млрд. долара, съобщава индийският министър на комуникациите и технологиите.

„Светът започва много сериозно да гледа към Индия“, коментира Даянидхи Маран пред Ройтерс.

Близо 9 млрд. долара предвидени инвестиции са обявени тази година, от които 3 млрд. от SemIndia и чип производителят AMD, 1,7 млрд. от Microsoft и над 1 млрд. от Intel, както и от Cisco Systems.

"Трите или четирите последни инвестиции идват от САЩ. Следователно е много важно за нас, че компании като Cisco, AMD, Intel и Microsoft обръщат сериозно внимание на Индия", уточнява Маран.

Повечето от световните телекомуникационни компании като Ericsson, Nortel Networks и Nokia са вече добре позиционирани в Индия, третата по големина азиатска икономика, чийто пазар за мобилни телефони се радва на най-голям растеж сред големите страни.

Но министърът иска повече японски и европейски компании да инвестират на индийския пазар.

„Европа все още не е инвестирала при нас с изключение Nokia и Ericsson. Ние бихме искали и японските фирми да започнат да инвестират в Индия и те в момента изучават сериозно това", добави той.

Според министъра броят на новите абонати на мобилни телефони ще бъде между 5 и 7 млн. на месец от началото на 2006. Индия вече има 72 млн. мобилни абонати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:34 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още