fallback

Глобиха с $1 млн. синдиката, организирал стачка на транспорта в Ню Йорк

Стачката, която засегна седем милиона пътуващи с метро или автобус, започна в полунощ след провал на преговорите за подновяването на колективния трудов договор на 34-те хиляди работещи в транспорта

10:21 | 21.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

Входът на метрото на „Тайм Скуер“; снимка: Corbis

Стачка на работещите в метрото и автобусния транспорт в Ню Йорк парализира мегаполиса през изминалия ден, като това е първият протест в сектора от 25 години насам. Синдикатът, който организира стачката обаче, си навлече солената глоба от един милион долара заради еднодневното прекъсване на работата в системата на транспорта.

Според световните агенции във вторник нюйоркчани са били принудени да отидат на работа с такси, велосипед или пеша, а след края на работния ден на места е имало безредици, провокирани от масовото недоволство заради все още продължаващата стачка.

Стачката, която засегна седем милиона пътуващи с метро или автобус, започна в полунощ след провал на преговорите за подновяването на колективния трудов договор на 34-те хиляди служители на Metropolitan Transportation Authority (MTA).

Общинските власти са изчислили, че ако стачните действия продължат една седмица, и то в разгара на сезона на предколедното пазаруване, то това ще доведе до щети за 1,6 млрд. долара на града.

Последната стачка на градския транспорт в Ню Йорк през 1980 г. продължи 11 дни.

Заведеното от властите светкавично дело срещу синдиката завърши с налагане на глоба в размер на 1 млн. долара заради стачката, която се е провела, въпреки че само преди седмица общината е отказала да даде разрешението си за нея. С по 1 млн. долара ще се глобява синдикатът и за всеки следващ ден на организирани протести.

На стачкуващите пък е наложена санкция, равняваща се на двудневната им надница, дължима за всеки ден, в който не изпълняват работните си задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:15 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още