fallback

Европа би трябвало да е доволна от избора на САЩ

Байдън може да създаде търговски алианс от двете страни на Атлантическия океан срещу Китай, посочи Галина Колев от Институт за германска икономика в Кьолн

22:15 | 10.11.20 г. 6

"Бъдещите предизвикателства пред Джо Байдън на международната сцена са именно възобноявяването на добрия тон, най-вече с държави, с които отношенията бяха обтегнати поради конфронтационната политика на Тръмп. Но вътрешните предизвикателства в САЩ са далеч по-трудни за преодоляване", смята икономистът.

По думите на Галина Колев сред вътрешните предизвикателствата са икономическото и социално разделение между различните класи и поддръжници на двете партии - пропаст, която доминира вътрешната политика на САЩ от десетилетия насам.

"Ответните мита на ЕС върху американския авиопроизводител Boeing не са неочваквани, но е напълно възможно те да бъдат отменени през първите месеци от мандата на Байдън чрез частично или цялостно постигане на транслатлантическо търговско споразумение", очаква тя.

Галина Колев прогнозира обаче, че протекционистката политика на Белия дом няма да бъде обект на коренна промяна - "тонът и желанието за сътрудничество ще се променят, но отношението към Пекин най-вероятно ще остане също толкова предпазливо, макар и не толкова конфронтационно".

"Не е изключено по време на мандата си Байдън да направи всичко възможно да създаде търговски алианс от двете страни на Атлантическия океан, чиято цел да бъде противовес на нарастващото китайско влияние на Стария континент".

Защо американците дадоха подкрепата си за Демократите? Каква ще е икономиката при Джо Байдън? Как изборът на новия президент на САЩ ще се отрази на ЕС?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:52 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още