fallback

Японската борса призна вината си в случая с грешка на брокер

Най-печеливша в случая може да се окаже американската инвестиционна банка Morgan Stanley, закупила 4500 броя от книжата на J-Com в четвъртък

09:29 | 12.12.05 г.

Токийската фондова борса призна вчера, че недостатък в собствената й система за търговия не е дала възможност на брокера от Mizuho Securities да отмени подадената поръчка миналата седмица, причинила вълнения на пазара.

“Смятаме, че неизправност на нашата система попречи за отмяната на поръчката”, се казва в официалното изявление на борсата. “Само минути след осъзнаването на грешката от Mizuho Securities са се опитали да отменят поръчката, но системата на TSE вече е регистрирала продажбата на книжата.”

Проблемът стана по-малко от шест седмици, след като грешка в компютърната система на TSE причини най-големия разрив на азиатските борси. Президентът на Токийската борса Такуо Цурушима е заявил, че ще реши как да поеме отговорността за случилото се и дали да подаде оставка.

Междувременно по случая са изискани всички документи, за да може да се предприеме разследване. Загубите от фаталната грешка могат да достигнат до 30 млрд. йени.

В четвъртък, когато бе първият ден на търговия с книжата на J-Com Co., брокер на Mizuho Securities Co., която е част от Mizuho Financial Group, е въвел оферта за продажба на 610 хил. акции на цена от една йена, вместо поръчка за една акция на цена от 610 хил. йени.

В петък акциите на J-Com Co. бяха спрени от търговия, а членове на борсата заявиха, че все още не са наясно дали TSE ще трябва да поеме част от загубите. Президентът Фукуда обяви, че брокерите са успели да изкупят обратно част от акциите, въпреки че купувачите не са искали да се разделят с тях при по-ниска премия.

След въведената оферта, която превишава 42 пъти броя на емитираните книжа, цената на малката компания достигна дневния максимум от 772 хил. йени. Най-печеливша в случая може да се окаже американската инвестиционна банка Morgan Stanley, закупила 4500 броя от книжата на J-Com в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:16 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още