fallback

Ръст от 16.1% бележи индустриалното производство на Китай през октомври

Мненията на анализаторите са разделени на две, като според някои ръстът в индустриалното производство се предопределя от засиленото потребителско търсене в страната и от ръста на износа

09:44 | 15.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Индустриалното производство на Китай се е повишило с 16.1% през октомври на годишна база, посочи изнесен днес правителствен доклад.

Правителството на страната предупреждава обаче, че основни отрасли като стоманодобивният и автомобилният произвеждат твърде много, за да посрещнат търсенето, което създава опасност от свръхпроизводство.

През месеца индустриалното производство в страната възлиза на 632 млрд. юана (78 млрд. долара), като се наблюдава известно забавяне в сравнение с ръста от 16.5% през септември на годишна база.

Мненията на анализаторите са разделени на две, като според някои ръстът в индустриалното производство се предопределя от засиленото потребителско търсене в страната и от ръста на износа.

Според представители на Централната планова организация обаче ръстът на производството значително превишава този на търсенето и износа и крие опасност от свръхпроизводство.

Държавният икономически вестник China Business News изнесе информация, че най-вероятно производството в стоманодобивния сектор например ще превиши търсенето със 100 млн. тона, като ситуацията най-вероятно ще продължи да се влошава през следващата година.

Прогнозираното потребление на стомана е 300 млн. тона през тази година, като се очаква да расте минимално до около 320 млн. тона до 2010 година. В същото време се очаква производственият капацит да нарасне до 490 млн. тона през следващата година и до 530 млн. тона през 2008 година.

Подобна е и ситуацията в автомобилния сектор, като според изданието производственият капацитет в Китай ще изпреварва два пъти търсенето на автомобили в страната до 2010 година.

За миналата година производството на автомобили в Китай е достигнало 5 млн. броя, с което страната скъси до минимум дистанцията между нея и третия по големина световен автомобилен производител – Германия.

Сред другите отрасли, които се сочат като потенциални за свръхпроизводство, са циментовият и алуминиевият. За да предотврати назряващия проблем правителството предприема значителни мерки за ограничаване на лавинообразните инвестиции в страната.

Трябва да се отбележи обаче значителният ръст на износа на страната, който допринесе за рекорден през миналия месец търговски излишък от 12 млрд. долара на фона на реализирания през септември излишък в размер на 7.6 млрд. долара.

За първите десет месеца на настоящата година търговският излишък е достигнал 80.4 млрд. долара, което е близо 2 пъти търговския излишък на страната за същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още