fallback

Буш обяви война на щатските железници

Миналата седмица Управителният съвет на Amtrak, чиито членове са назначени изцяло от Буш, уволни президента на компанията Дейвид Гън

16:46 | 14.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Администрацията на американския президент Джордж Буш не обича компанията, оператор на щатската железница - Amtrak. Според френския вестник Либерасион въпросът е идеологически - за консерваторите, които са на власт, компанията, контролирана и финансово поддържана от държавата, се е превърнала в символ на "социалистическата" икономика, с която трябва да се борят и на която Америка е решила да обърне гръб.

Миналата седмица Управителният съвет на Amtrak, чиито членове са назначени изцяло от Буш, уволни президента на компанията Дейвид Гън. За тригодишното си управление Гън е успял да намали разходите на компанията и да увеличи дейността й, според френското издание. Управителният съвет обаче смята, че Amtrak се нуждае от нов тип лидер, който да приложи стратегически план, приет през април.

Според председателя на съвета Дейвид Лайни целта е да се подобрят и увеличат услугите на компанията. Уволненият Дейвид Гън обаче смята, че тяхната цел още от самото начало е да ликвидират компанията и стратегията им може да се резюмира в три точки: "нулево финансиране, докарване до фалит, унищожаване."

Amtrak е създадена през 1971 г., когато правителството решава да поеме контрола над транспорта на пътници в САЩ. Но компанията никога не е имала добри резултати. Всяка година Конгресът гласува субсидии в размер на 1,2 млрд. долара на компанията. Общо Amtrak е получил близо 30 млрд. долара. Според Wall Street Journal държавата е изхарчила за Amtrak толкова пари, колкото за изпращането на човек на Луната. Въпреки това е трудно да се мине без Amtrak, тъй като компанията притежава и поддържа железопътната мрежа, която се използва и от други компании в североизточната част на страната.

Президентът Буш не поднови субсидиите в проектобюджета, представен през февруари. Гън определи действията му като "безотговорни".

Конфликтът обаче се разрази през септември, когато Управителният съвет реши да преструктурира в самостоятелна компания подразделението, което обслужва североизточния коридор от Бостън до Вашингтон. Това е най-активната и най-изгодна зона за Amtrak, но също така тази, чието оборудване се нуждае от сериозна модернизация. Според Либерасион идеята е да се прехвърли отговорността на източните щати, които по традиция се ръководят от демократи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:13 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още